Met het mobiele praathuis in Etersheim

Afgelopen zondag, 15 september 2019, startte het mobiele praathuis on tour! Eerste locatie: De Breek in Etersheim.

Wat doet de gemeente met het mobiele praathuis?

Wij staan op verschillende locaties in de gemeente om het te hebben over de leefomgeving van de gemeente. Dit doen wij omdat wij een omgevingsvisie gaan opstellen. Via onder andere het mobiele praathuis verzamelen wij input van inwoners, bezoekers en bedrijven voor die omgevingsvisie.

 

Wat hebben we in Etersheim opgehaald?

Heel veel! Vanwege open monumentendag, de heerlijke appeltaart bij De Breek en het goede weer, werd de locatie goed bezocht en hebben wij veel inwoners uit diverse kernen gesproken. Ook spraken wij bezoekers uit onder andere de Beemster, Purmerend, Hoorn, Alkmaar en zelfs Brabant. Daarnaast was er een bestuurslid van de stichting Etersheimerbraak aanwezig.

 

Een korte samenvatting van de opbrengsten

Het verborgen pareltje van Edam-Volendam

Iedereen waardeert Etersheim om het open en groene landschap. “Ik neem mijn vriendinnen altijd mee naar dit gebied.” Het is er prachtig om te wonen, maar zeker ook om te recreëren; er wordt gefietst, gewandeld en geskeelerd en er wordt op de vele strandjes gezwommen in het Markermeer: “De Zeevang is een verborgen pareltje”. Duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie kwamen meerdere malen aan bod. “We ontkomen er niet aan..!” Maar vrijwel niemand zag ruimte voor een windmolen in de wei.

Toerisme

In Etersheim zou het toerisme bevorderd kunnen worden, maar het zou volgens de gesprekspartners wel kleinschalig moeten blijven en passend bij het gebied. Geen grote bussen uit Volendam, maar wel voor eco-toerisme. Voorbeelden zijn een boerencamping en een locatie waar verteld kan worden hoe het gebied droge voeten heeft kunnen behouden. Met goede faciliteiten zouden mensen kunnen worden verleid om langer in het gebied te verblijven en zich over de gemeente te verspreiden zodat zeer vluchtige bezoeken (met alle verkeersbewegingen van dien) kunnen worden tegengegaan.

In Volendam tast het toerisme volgens sommige gesprekspartners namelijk de leefbaarheid aan en de gemeente moet dat niet uit het oog verliezen:

 

“Het is veel te druk op de dijk. Wij komen er niet meer. Elk weekend is er wel een feest of evenement en alles draait om poen.”

 

Zorgen om woningen, maar ook de bereikbaarheid van kernen

Het is fijn wonen in de kleine kernen, maar er zijn ook aandachtspunten. In de kleine kernen zijn er weinig voorzieningen, maar de buurtbus biedt uitkomst om bijvoorbeeld naar Oosthuizen te gaan. De woningnood is afgelopen zondag veel genoemd. Er is in de gemeente vooral een tekort aan starterswoningen.

 

“Als onze jeugd in Beets zou willen blijven wonen, dan zou dat moeten kunnen.”

 

Kinderen moeten de gelegenheid krijgen om binnen de eigen kern te blijven wonen, maar nu kan dat pas vaak na hun dertigste. Daar moet verandering in komen. Als oplossing werd geopperd om bijvoorbeeld tijdelijke woningen te plaatsen of om iets meer de hoogte in te bouwen. Ook seniorenwoningen werden genoemd als zeer gewenst in de gemeente. De weilanden moeten echter niet vol gebouwd worden:

 

“Wat groen is, moet groen blijven”

 

Aandachtspunt bij meer woningen is de bereikbaarheid van verschillende kernen. De doorstroming is een aandachtspunt, maar zeker ook de verkeersveiligheid. “Sommigen rijden met 80 km/h door de kernen!” Verder werd genoemd dan de landbouwvoertuigen steeds groter en groter worden. Het is daardoor niet altijd even prettig om te fietsen in de gemeente.

 

De volgende locatie van het praathuis on tour

Aankomende donderdag, 19 september 2019, staan we tussen 10:00 en 12:00 uur bij De Stient in Volendam. Wij gaan graag met u in gesprek over de toekomst van Edam-Volendam! Benieuwd waar we nog meer staan in de maanden september tot en met november? Kijk op deze pagina voor het tourschema.